top of page

DiÅŸler neden çapraşık olur?

Bunun tek bir nedeni olmayabilir. Anne veya babadan aldığı genetik özelliklerden olabileceÄŸi gibi, süt diÅŸlerinin erken çektirilmesi veya parmak emme, kalem ısırma gibi yanlış alışkanlıklarda oluÅŸabilir.


Parmak emme gibi kötü alışkanlıklar diÅŸ dizilimini etkiler mi?

Parmak emme, yanlış yutkunma, tırnak ısırma, dil itme, ağız solunumu gibi durumlar süt diÅŸlenme dönemindeki çocuklarda görülen yanlış alışkanlıklar, ileride kötü neticelerle sonuçlanacaktır. Böyle bir durumda erken müdahalede fayda vardır. Daha az emekle ve daha kısa sürede alışkanlık bıraktırılıp diÅŸler düzeltilebilir. Aksi halde ilerleyen yaÅŸlarda daha uzun sürede daha uzun emek harcamak gerekecektir.


Ortodontik tedaviye ne zaman başlanılmalıdır?
Genellikle süt diÅŸleri yerlerini daimi diÅŸlere bıraktığında (yaklaşık 11 yaÅŸ) ortodontik tedavi baÅŸlamaktadır.

Ancak bazı vakalarda daha erken yaÅŸlarda tedaviye baÅŸlamak gerekebilir. Genellikle ortodontistle ilk tanışma 8 yaÅŸ civarında olmalıdır.

Ortodontik tedavi ihtiyaç mıdır, lüks müdür?
Ä°ki farklı amaçla ortodontik tedavi için baÅŸvuran hasta modeli vardır. Ä°lki çiÄŸneme problemi olan diÅŸleri yeterince kullanamayan hastalar ve sıklıkla estetik olmayan bir görünüÅŸe sahip olup düzelttirmek isteyen hastalardır.

Ä°lkinde pek tabi hastanın daha iyi bir çiÄŸneme yapabilmesi ve düzgün bir sindirim için diÅŸlerin optimum ÅŸekilde dizilip, düzgün bir kapanışa getirilmesi ihtiyaçtır. Estetik kaygıya sahip olan hastalarda ise ortodontik tedavi ilk bakışta bir lüks gibi görünse de çağımızın getirdiÄŸi estetik anlayışı ve estetiÄŸin önemi de ortodontik tedaviyi lüksten çıkarıp ihtiyaç durumuna getirmiÅŸtir. Son yıllarda yüz güzelliÄŸi giderek daha fazla önem kazanmakla birlikte güzel olmak, hayatın pek çok alanında avantaj saÄŸlamaktadır. Bu durum her iki cinsiyet için de çocuklarda ve eriÅŸkinlerde benzerlik göstermektedir. Çekici çocuklar ve eriÅŸkinler hayatın birçok alanında daha olumlu yargılanmaktadır, çekici olmayan bireyler bile bu gerçeÄŸi kabul etmektedirler. Güzel bir yüz görünümüne sahip insanların daha dışa dönük, daha mutlu ve daha baÅŸarılı olduÄŸu ifade edilmektedir. ÖÄŸretmenleri tarafından, çekici çocukların daha popüler, daha arkadaÅŸça ve daha zeki oldukları ve sınavlarda daha yüksek not aldıkları belirtilmektedir. Güzel olmak, iÅŸ bulmada ve ceza almada bir diÄŸer önemli özelliktir. GörüldüÄŸü üzere güzellik sadece bir dış görünüÅŸ deÄŸil aynı zamanda güçlü ve etkili bir özelliktir.

Ortodontik tedavi pahalı mıdır?
Ä°lk etapta ortodontik tedavinin pahalı olduÄŸuna dair yaygın bir kanı vardır. Fakat tedavinin uzun süreli bir tedavi olması ve tedavi için gerekli olan malzemelerin çeÅŸitliliÄŸi ve tüm bu malzemelerin ithal olduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünde ortodontik tedavinin makul bir ücretinin olduÄŸu kararına varılabilir. Aksi takdirde çapraşık diÅŸler düzeltilmediÄŸinde hastayı daha masraflı bir gelecek beklemektedir. Çünkü çapraşık diÅŸler kolay fırçalanamadığı için diÅŸ taşı, çürük riski ve estetik kaygı artacaktır. Böylece ilerleyen yıllarda sıkça yaptıracağı diÅŸ taşı temizlikleri, diÅŸeti ameliyatları, oluÅŸacak çürükler sonrasında yapılacak dolgular, kanal tedavileri ile estetik kaygı için yaptırılan protezlerin toplam tutarı ortodontik tedavi için gereken ücreti kat be kat geçecektir.

Neticede hasta ortodontik tedavi ile kendi diÅŸleriyle çürüksüz daha estetik bir gülümseme kazanmak yerine daha çok para ödeyerek daha yapay bir aÄŸza sahip olacaktır. 

Ortodontik tedavi ağrılı bir işlem midir?
Ortodonti hastalarının büyük çoÄŸunluÄŸunun küçük çocuklar olması düÅŸünüldüÄŸünde ne kadar kolay tolere edilen bir tedavi olduÄŸu sonucuna varabiliriz. Randevularda tellerin sıkıştırılmasıyla birlikte randevudan sonraki ilk bir hafta hasta bu kuvvetleri hissetmektedir. Sonrasında tellerin varlığını bile unutmaktadır. Tel tedavisinde hastanın hiçbir zaman aÄŸrı duymayacağını iddia etmek yanlış olacağı gibi hastaya ızdırap vermeyen hastanın istekli olduÄŸu zaman baÅŸarıyla geçebilecek uzun ve mutlu bir süreç olduÄŸunu belirtmek gerekir. Unutmamak gerekir ki küçük bir sivilce bile iyileÅŸirken kendini hissettirir.

Ortodontik tedavinin yan etkileri var mıdır?
Kötü bir fırçayla yanlış bir ÅŸekilde diÅŸ fırçalamak bile diÅŸlere zarar verir, hâlbuki bu durum diÅŸ fırçalamanın zararlı olduÄŸu anlamına gelmez. Benzer ÅŸekilde, ortodontik tedavide doÄŸru malzemelerle doÄŸru bir teknik uygulamanın hastaya bir yan etkisi yoktur. Fakat ortodontik tedavi uzun süreli bir uygulama olduÄŸundan bu uzun süre boyunca hasta hayatında ilk karşılaÅŸtığı her türlü saÄŸlık problemini tellere baÄŸlayabilmektedir. Bu sık yapılan bir yanlıştır.

Ortodontik tedavi süresi ne kadardır?
Tedavi süresi ortodontik problemin ÅŸiddeti ve çeÅŸidi gibi birçok faktöre baÄŸlıdır. Tedavinin en kısa sürede ve en iyi ÅŸekilde bitirilebilmesi için hekiminizin uyarılarını dikkate almalı, kontrol ve randevularınızı aksatmamalısınız. Genellikle ortodontik tedaviler 6 ay ile 2 yıl arasında sürmektedir. Ender durumlarda 2 seneyi aÅŸmaktadır.

Tel takmak hastayı komik gösterir mi?
Tel takılmadığındaki mevcut çapraşık durum zaten rahatsız edicidir. Åžöyle düÅŸünmek gerekir: Tel takıp 1–2 sene bu ÅŸekilde görünmeye katlanmak ve daha sonra özgür gülüÅŸlere sahip olmak mı daha mantıklıdır, yoksa bütün bir ömür boyu çarpık diÅŸlerle her gülümseyiÅŸinizde aÄŸzınızı kapatmak mı daha mantıklıdır?

Teller ağızda yara oluşumuna sebep olur mu?
Hasta ömründe hiç görmediÄŸi aygıtları bir anda aÄŸzında görmesi elbette ki kaygı yaratacaktır. Bu nedenle tedavinin ilk bir hafta on günlük süresi alışma dönemidir. Bu dönemde ağız dokuları da hasta gibi tellere alışacaktır. Bu kısa alışma döneminde bazı hastalarda yanak içi batmalar ve yaralar oluÅŸabilmektedir. Bunun önüne geçmek için ağız mumları ve tuzlu su gargaraları önerilebilir.

Ortodontik tedavi sırasında her şey yenilebilir mi?
Tedavi boyunca temel olarak kısıtlama yoktur. Ancak diÅŸlere yapıştırılmış olan braketlerin çıkmasına sebep olacak besinlerden (fındık, fıstık gibi kuru yemiÅŸler, erik, kiraz gibi çekirdekli besinler), lokum, sakız gibi yapışkan besinlerden tedavi süresince uzak durulmalı ve dikkatli olunmalıdır.

Ortodontik tedavide içecek sınırlaması var mıdır?
Asitli içeceklerin ortodontik tedavi sırasında içilmesi doÄŸru deÄŸildir. Çok mecbur kalındığında pipet kullanılarak içilebilir ancak en kısa sürede diÅŸler fırçalanmalıdır.

Ortodontik tedavi için saÄŸlıklı daimi diÅŸin çekilmesi doÄŸru mudur?
Çapraşık bir diÅŸin doÄŸru bir konuma getirilmesi için öncelikle o diÅŸ için boÅŸ bir yerin oluÅŸturulması gereklidir. EÄŸer boÅŸluk oluÅŸturmak için mevcut olanaklar mümkün deÄŸilse diÅŸ çekilmesi kaçınılmazdır. Ortodontik tedavide diÅŸ çekimi sık baÅŸvurulan bir yöntemdir. SaÄŸlıklı bir diÅŸin boÅŸ yere heba edilmesi yanlış bir düÅŸüncedir. Mevcut çapraşıklıkta birçok diÅŸ bu durumdan muzdaripken, bir diÅŸten feda edilerek diÄŸer diÅŸlerin saÄŸlığı ve estetiÄŸi saÄŸlanmaktadır. Bu durum bir gül fidanının budanmasına benzetilebilir. DiÄŸer dallarda daha saÄŸlıklı güllerin açması için birkaç dal saÄŸlıklı olduÄŸu halde kesilir.

Ortodontik tedavide yaş sınırlaması var mıdır? Yetişkinlerde de ortodontik tedavi uygulanabilir mi?
Ortodontik tedavide yaÅŸ sınırlaması yoktur. Gülümsemesinden memnun olmayan, diÅŸ ve yüz estetiÄŸini beÄŸenmeyen, çiÄŸneme kapasitesini yetersiz bulan yetiÅŸkinlerde de ortodontik tedavi uygulanabilmektedir.

Sadece takıp çıkartmalı aygıtlarla diÅŸler düzelir mi?
Hareketli aygıtlarla her ortodontik problemi çözmek mümkün deÄŸildir. Ancak doÄŸru planlandığında bazı vakalarda çok etkili ve faydalı olabilmektedir.

Ortodontik tedavide kullanılan tellerin az görünmesi saÄŸlanabilir mi?
DiÅŸlerinde braketlerin görünmesini istemeyen eriÅŸkin hastalar için ÅŸeffaf veya diÅŸ renginde "estetik braketler" kullanılabilmektedir. DiÅŸler içerisine yapıştırılan braketlerle yapılan “lingual ortodonti”  bir diÄŸer seçenektir.

DiÅŸin dil tarafına yapışan, dışarıdan görünmeyen tellerle ortodontik tedavi mümkün müdür?
Bu ÅŸekilde yapılan tedavi seçeneÄŸine “lingual ortodonti” denmektedir. Bu tarz tedavide teller diÅŸin dışa bakan tarafına deÄŸil de ağız boÅŸluÄŸuna bakan iç tarafına yapıştırıldığından dışarıdan görünmesi mümkün deÄŸildir.

Son yıllarda talep gören ve yaygınlaÅŸan bu tarz tedavi belli bir eÄŸitim süreci ve özel ekipmanlar gerektirir.

Ortodontik tedavide kullanılan teller diÅŸlerimi çürütür mü?
Ortodontik tedavide kullanılan teller diÅŸleri çürütmezler. Ancak ağız hijyeni bozulmuÅŸ, fırçalamayı ihmal eden hastalarda tellerin etrafına biriken yemek artıkları diÅŸ çürüklerinin oluÅŸmasına sebep olabilirler.

Tedavi sırasında ne sıklıkla kontrollere gelmeliyim?
Genellikle ortodontik tedavi randevuları 3-6 haftada bir olmaktadır.

Ortodontik tedaviden sonra tekrar diÅŸler bozulur mu?
DiÅŸler kemiÄŸe yapışık deÄŸildirler. Aralarında liflerin olduÄŸu bir milimetrelik bir süspansiyon sistemi vardır. DiÅŸler hareket ettikçe bu lifler gerilecek ve teller çıktığında gerilen lifler diÅŸleri tekrar eski yerine zorlayacaklardır. Bu nedenle teller çıkartıldıktan sonra liflerin yeni yerine alışması için bir süre diÅŸlerin yeni yerlerine pekiÅŸtirilmesi gerekecektir. Aksi takdirde bozulma kaçınılmazdır.

PekiÅŸtirme (Retansiyon) Dönemi Nedir?
Ortodontik tedaviyle elde edilen son durumun, tekrar tedaviden önceki durumuna dönmemesi için alınan önlemlere 'pekiÅŸtirme' bunun için geçen süreye “pekiÅŸtirme dönemi” denir. PekiÅŸtirme tedavisinin süresini ortodontist belirler ve hasta buna kesinlikle uymalıdır. Pasif bir dönemdir. DiÅŸlerin ve çene iliÅŸkilerinin düzelmiÅŸ olduÄŸu, ağızdaki tellerin artık olmadığı ve kontrollerin daha az sıklıkla olduÄŸu dönemdir.

Teller çıkartıldıktan sonra diÅŸlerde leke kalır mı?
Ortodontik tedavi uzun bir süreçtir. Bu süre boyunca eÄŸer diÅŸler dikkatli ve düzenli fırçalanmasa diÅŸe yapıştırılan braketler etrafında biriken plaklar orada çürük oluÅŸumunu baÅŸlatacak ve tedavi sonrası teller çıktığında kalıcı renklenmelere sebep olacaktır. Bu nedenledir ki ortodontik tedavi gören bir hasta diÅŸ fırçası ve diÅŸ macununu her zaman bir cep telefonu gibi yanında taşımalıdır. DiÅŸler tedavi boyunca düzenli fırçalanırsa kesinlikle diÅŸ üzerinde hiçbir leke oluÅŸmaz. 

​

bottom of page